Een blessure: en nu?

Wie vaak sport, heeft er vast al eens mee te maken gehad. Een blessure. Sommige zijn erger dan andere, maar het is altijd vervelend. Er zijn zelfs blessures die naar sporten vernoemd zijn. Heb jij wel eens een tennisarm of een voetbalknie gehad? Dan weet je dat het herstel hiervan stiekem best lang kan duren. Dat is niet fijn, want je wil natuurlijk vol voor je sport kunnen blijven gaan. Probeer de volgende keer altijd eerst een hele goede warming-up te doen; dit is heel belangrijk. Maar ook als je dat gedaan hebt, zit een misstap of een ongeluk natuurlijk in een klein hoekje. Maar wat moet je doen als je een blessure hebt opgelopen?

blessure

Schakel een specialist in

Allereerst moet je natuurlijk een specialist inschakelen. Stel, je hebt op het voetbalveld je kniebanden gescheurd of je enkelbanden verrekt, dan moet je natuurlijk meteen naar het ziekenhuis waar er naar de ernst van de situatie gekeken kan worden. Maar merk je pas later dat je last krijgt, dan kun je bijvoorbeeld naar de huisarts gaan. De specialist zal samen met jou kijken wat precies het probleem is en hoe dit opgelost kan worden, wat natuurlijk voor elke blessure anders kan zijn.

Revalidatie na een blessure

Als je de blessure afneemt en je je langzaamaan weer beter gaat voelen, moet je gaan revalideren na je blessure. Hiervoor kun je terecht bij een bewegingsspecialist in de sportschool. Het allerbelangrijkste tijdens de revalidatie na je blessure, is dat je goed naar je lichaam luistert. Voel je dat je bijna over je grens heen gaat, stop dan en ga er vooral niet overheen. Doe je dat wel, dan kun je je blessure zomaar ineens weer erger maken of nieuwe blessures oplopen. Je kunt onder begeleiding verschillende oefeningen doen om het beschadigde weefsel weer sterker te maken. Je spieren hebben natuurlijk wel tijd nodig om sterker te worden, dus het is belangrijk om de revalidatie goed doordacht aan te pakken en altijd onder begeleiding van een specialist te revalideren.

Weer aan de slag na je blessure

Zodra je het idee hebt dat je geen last meer van je blessure hebt, wil je vaak weer meteen door met je eigen sport. Dit is logisch, maar pak het rustig aan. Ga niet meteen volle competitie wedstrijden of toernooien meedoen, maar bouw het langzaam weer op. Doe je dit wel, dan ga je waarschijnlijk te snel en is de kans op nieuwe blessures of een herhaling van je oude blessure een stuk groter.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.