Gezonder en sterker worden met holistisch sporten

Door ons lichaam vanuit meerdere fronten te trainen, houden we het gezonder, sterker en actiever dan wanneer we bijvoorbeeld alleen de kracht van de biceps zouden trainen. Een van de grote voordelen van holistisch sporten is dat dat oefeningen worden aangepast aan de behoeften en doelstellingen van elke persoon. Dit betekent dat de holistische opvatting van sport niet probeert een reeks standaardoefeningen voor iedereen vast te stellen, maar eerder probeert het plan te vinden dat het beste bij elke persoon past. Holistische training is gebaseerd op de combinatie van sporttraining en complexiteitstheorie.

 

Het lichaam als geheel trainen: de sleutel tot succes

De term holistisch verwijst naar ’totaliteit’ en ‘globaliteit’. Als we het hebben over holistisch sporten, dan verwijzen we naar een training waarin het lichaam op een alomvattende manier wordt getraind. Deze filosofie verdedigt de noodzaak om alle soorten trainingen gelijk uit te voeren: cardio, kracht, flexibiliteit en behendigheid. Holistische training heeft ook tot doel onze gezondheid op de lange termijn te verbeteren. Dit wordt bereikt door gezonde gewoonten die in de loop van de tijd worden gehandhaafd en in onze routine kunnen worden opgenomen. Snelle oplossingen of wonderdiĆ«ten horen niet thuis in dit soort training.

totale lichaamstraining
Het lichaam als geheel trainen

Inspanningsvermogen vergroten en spieren versterken

Dankzij cardiovasculaire oefeningen gaan we calorieƫn verbranden, lichaamsvet verminderen en vooral ons vermogen om inspanningen te leveren vergroten. Ons hart zal sterk zijn en klaar voor alles wat erop wordt gegooid. Aan de andere kant helpt krachttraining ons om de spiermassa en de gewrichtsstabiliteit te vergroten. We gaan onze spieren versterken, dus we zullen ook onze botten beschermen. Naast deze oefeningen moeten we activiteiten opnemen die flexibiliteit en behendigheid bevorderen in onze sportroutine. Hier kunnen we methodieken als yoga of Pilates aan toevoegen, waarmee we de lichaamshouding corrigeren en het zwaartepunt, de flexibiliteit en stabiliteit van ons lichaam uitoefenen.

 

Wil je meer leren over holisme? Bekijk dan de (online) cursussen, opleidingen en boeken van ZoMa Opleidingen.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.