Mountainbike kopen

U verlangt al langere tijd naar een mountainbike, maar heeft geen idee waarop u moet letten als u deze wilt kopen. Mountainbikes zijn over het algemeen wel duur om te kopen. Bij een veiling website zijn ze vaak goedkoper te verkrijgen.

In Nederland en België zijn er speciale routes voor mountainbikers. Dan moet je natuurlijk wel eerst zo’n fiets kopen.

Framehoogte bepalen

De juiste framemaat is belangrijk wanneer u een MTB gaat kopen. Dit bepaald de houding, kan blessures voorkomen en de snelheid verhogen. De maat kunt u op twee manieren berekenen.

Methode 1

Meet de binnenbeenlengte. Dit doet u als volgt:

  1. Pak een duimstok, waterpas en een boek.
  2. Trek uw kleding uit, totdat u alleen een onderbroek aanheeft. Plaats het boek strak tegen het kruis aan.
  3. Het boek moet waterpas tussen uw benen zitten. Hiervoor heeft u dus de waterpas nodig.
  4. Meet de afstand met de duimstok vanaf de bovenkant van het boek tot de grond. De uitkomst is uw binnenbeenlengte.
  5. Vermenigvuldig de uitkomst bij 4 met 0,226. Dan weet u de framemaat in inches.

 

Methode 2

Bekijk de tabel op deze website: http://www.eenmountainbikekopen.nl/framemaat-mountainbike/

Aan de hand van die website kunt u bij uw lichaamslengte kijken welke framemaat u nodig heeft voor de mountainbike.

Framesoort bepalen

Nu weet u de framehoogte en kunt u de framesoort bepalen. Er zijn vier geschikte framesoorten, hardtail, cross country, AM, 29er en Fully.

Hardtail

De hardtail mountainbike is een klassieker. Hardtails zijn nu meestal uitgevoerd met een voorvering. De meeste mensen kopen dit type fiets en is vaak ook het voordeligst.

 

Cross Country

De Cross Country wordt wel aangeduid met XC. Dit type is gebouwd om veel snelheid mee te maken. Op comfort gaat u er wel op achteruit. Een standaard XC MTB zijn heeft een geveerde voorvork om de grootste klappen op te vangen, maar er komen ook steeds meer Cross Countries met een achtervering. De fietsen worden zo licht mogelijk gemaakt. Het weegt ongeveer 7 tot 9 kg. Dit type fiets is geschikt voor wedstijden.

AM

AM betekent All Mountain. Deze fiets is comfortabeler dan de XC. Op deze fiets zit u meer rechtop en er is een langere veerweg. Ze beschikken ook over achtervering. Met de AM kunt u op elk terrein rijden. Niet alleen op de snelle mountainbike paden, maar ook de technische paden, steile beklimmingen enzovoort. De All Mountain is vooral gericht op comfort en minder op snelheid.

29er

Een 29 inch mountainbike heeft meer grip, snelheid, comfort en rolt makkelijker over obstakels dan de voorganger (26 inch). Een 29er heeft ook nadelen, ze zijn zwaarder, minder wendbaar en trager.

Fully

Een fully MTB heeft een volledige vering. Daarnaast heeft het een geveerde achterbrug. Wedstrijdgebruikers willen graag met dit type fiets rijden, omdat het comfortabeler is. Deze fiets is echter ook een stuk duurder om te kopen dan de andere MTB types. Dat geldt ook voor het onderhoud van veringen en dempers.

Materiaalsoorten voor de fiets

Er kan gekozen worden uit titanium, aluminium, carbon en staal. Titanium is het beste van de 4, maar ook het duurste. Carbon is het lichtste materiaal, maar is gevoelig voor piekbelasting. De prijs is ook hoog. Amateurs kopen vooral aluminium. Staal wordt toegepast bij low budget mountainbikes.

U bent nu ingelicht en klaar om een mountainbike te kopen.

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.