Ontwikkelingen Nederlands elftal

Als tussen 10 juni en 10 juli het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk losbarst, ontbreekt de de nummer drie van het afgelopen WK – Nederland  – op de deelnemerslijst. Een dramatisch slechte kwalificatiereeks bleek niet voldoende om tot de twee sterkste landen in de poule te behoren. Tsjechië en Turkije bleven ons voor, waardoor we veroordeeld zijn om voor de televisie het toernooi te gaan volgen. Hoewel nog niet begonnen, is er al volop twijfel of het Nederlands voetbalelftal zich wel voor het WK in 2018 zal gaan plaatsen.

Een tijdelijk of structureel probleem

Als klein voetballand zijn we de afgelopen 40 jaar regelmatig verwend met mooi voetbal en prima resultaten. De huidige problemen hebben meerdere oorzaken.

  • Het gebrek aan absolute wereldsterren. De ‘oude’ vedetten zijn te vaak geblesseerd of lijken over hun hoogtepunt heen. De opvolging ontbreekt of zijn nog te jong en onervaren.
  • Het Nederlands voetbal is niet meegegroeid met het moderne voetbal. Positiespel en balbezit zijn ondergeschikt geworden aan kracht en snelheid.
  • De Nederlandse competitie is te zwak. Spelers ondervinden te weinig weerstand en spelen te weinig wedstrijden op een hoog niveau. Het gevolg is dat hun ontwikkeling achter loopt in vergelijking met leeftijdsgenoten in de topcompetities.
  • De echte wil om te winnen ontbreekt. Spelers zijn al op zeer jonge leeftijd beroemd en financieel onafhankelijk. De intrinsieke prikkel om zichzelf te verbeteren kan hierdoor onder druk komen te staan.

Toekomstige wereldsterren?

In een klein voetballand zal er altijd sprake zijn van goede en minder goede generaties spelers. Hoewel voorspellen geen zekerheid geeft, zijn er enkele jonge en opvallende spelers met de potentie om door te groeien tot een echte wereldster. Memphis Depay speelt al bij het grote Manchester United, maar beleeft daar een wisselvallig eerste seizoen. Ajax heeft de jonge verdediger Tete en de soms op Frank Rijkaard lijkende Riechedley Bazoer. Feyenoord loopt over van jonge talenten zoals Rick Karsdorp en
Terence Kongolo. Marco van Ginkel, door PSV van Chelsea gehuurd, is een moderne speler die kracht, snelheid en overzicht combineert met scorend vermogen. Allemaal jonge talenten die het Nederlands elftal hopelijk snel weer zijn plaats zal teruggeven in de wereldtop.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.