Warming-up

Sporters doen voor ze gaan beginnen met sporten eerst een warming up. Je ziet het veel bij voetbal spelers die langs de lijn oefeningen doen. Maar waarom doen sporters eigenlijk een warming up? Wat zijn de voor en nadelen van een warming up? We gaan het voor je op een rijtje zetten, maak de spieren maar vast los!

Waarom is een warming up voor het sporten belangrijk

Het belangrijkste aspect van een warming up is het warm laten worden van de spieren. De energie die we gebruiken tijdens opwarming komt vrij als warmte. Als de warmte van je spieren stijgt, neemt ook het metabolisme toe. Dit betekent dat er meer bloed en zuurstof naar onze spieren stroomt. Dit is belangrijk voor de werking van de spieren. Warme spieren zijn sneller in staat samen te trekken. Als je spieren 1 graad warmer worden presteer je 2 tot 5% beter. De normale spiertemperatuur is 35 – 37 graden maar stijgt snel naarmate we meer arbeid verrichten.

Hoe kun je een warming up doen

Grotendeels wordt een warming up actief gedaan door atleten door bijvoorbeeld joggen, oefeningen, touwspringen of op een home trainer. Het losjes lopen en daarbij je ledematen los schudden. Je kunt het tempo en de richting variëren om zoveel mogelijk beweging te krijgen. Dynamisch rekken is beter dan het traditionele rekken. Dat betekent dat je beweegt naar de uiterste standen in plaats van statisch te bewegen. Als je dynamisch rekt heb je minder kans op pees en spierblessures. Een goede warming up duurt minimaal 15 minuten. Blijf wel doorbewegen anders is het effect van de warming up weg. Zorg er bij koud weer voor dat je spieren goed warm worden.

voor en nadelen warming up
Weet jij al wat de voor – en nadelen van warming – up zijn?

Voordelen van een warming up

Het belangrijkste resultaat van een warming up is dat je lichaamstemperatuur omhoog gaat wat de volgende effecten heeft:

  • Er stroomt meer bloed in de spieren
  • Een verhoogde afscheiding van zuurstof
  • Vermindering van kleverigheid van je spieren
  • Minder kans op blessures
  • Een verhoogde gevoeligheid van de zenuwreceptoren

Nadelen van een warming up

Zoals alles heeft ook een warming up nadelen, we hebben enkele voor je op een rijtje gezet:

  • Verhoogd risico op blessures bij verkeerde warming up
  • Kans op afname in maximale kracht
  • Verminderd trainingsresultaat bij krachttraining

Cooling down

Met een cooling down zet je een aantal processen in werking om je lichaam goed te laten herstellen. Je hartslag gaat geleidelijk aan weer omlaag tot een normale hartslag. De kans op hartritmestoornissen wordt zo verkleind. Je bloeddruk komt weer op een normaal niveau en de bloedcirculatie wordt hersteld. Tijdens het sporten gaat er relatief veel bloed naar de spieren, door een cooling down pas de bloedcirculatie zich aan en stroomt er weer meer bloed naar andere lichaamsdelen. Stop je plotseling met sporten dan kun je duizelig worden omdat de bloedcirculatie niet heeft kunnen herstellen. Een cooling down bevordert ook de afvalstoffen uit je spieren zoals melkzuur. Melkzuur geeft je een zwaar gevoel in je benen en hoopt zich op in je spieren tijdens inspanning. Door een cooling down verdwijnt dit sneller en voorkom je spierpijn en stijfheid. Ook is de kans op blessures minder.

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.