Euro 2016: nog geen groot succes

Hoewel Nederland dit jaar niet aanwezig is bij het Europees Kampioenschap voetbal, is Euro 2016 toch populair onder Nederlandse tv kijkers. Nee, het openbare leven komt niet tot stilstand op de speeldagen en in de supermarkt merk je ook niks van Euro 2016 maar toch kijken er elke avond gemiddeld 1,6 miljoen Nederlanders naar de wedstrijden.

Naar de openingswedstrijd van Euro 2016 tussen Frankrijk en Roemenië keken 2,3 miljoen belangstellenden, 300.000 minder dan naar die van Euro 2012 – toen Nederland wel meedeed. De wedstrijd België-Italië was tot nu toe met 3,1 miljoen kijkers de best bekeken wedstrijd van Euro 2016 onder Nederlanders.

Zaterdag 25 juni begint de knock-out fase van Euro 2016, het onderdeel waar veel neutrale kijkers naar uit hebben gekeken. De belangen worden groter en de wedstrijden worden daarmee spannender. Er zullen verrassende ploegen doorstoten naar de laatste rondes van het toernooi en het is natuurlijk altijd leuk om een underdog aan te moedigen.

Wie zullen de Nederlandse tv-kijkers het hardste aanmoedigen? De sympathieke Ieren met hun altijd positieve en enthousiaste legioen aan fans zullen op veel support kunnen rekenen vanuit Nederland. En ook onze Zuiderburen, de Belgen, die in de groepsfase de Zweden uitschakelden hopen we nog een tijdje te kunnen aanmoedigen tijdens Euro 2016. Maar ook het altijd sterk spelende Duitse elftal kan tegenwoordig op Nederlandse sympathie rekenen, iets dat twintig jaar geleden nog volstrekt onmogelijk was.

Hoewel ‘we’ er zelf niet bij zijn, gaan we wel zitten voor Euro 2016. Het bewijs dat Nederland een echte voetbalnatie is en niet een land voor gelegenheid fans. Geniet van de laatste wedstrijden, moge het beste team Euro 2016 winnen!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.