Voortgang meten tijdens het afvallen

De meeste mensen die bezig zijn met afvallen staan vaak op de weegschaal. Afvallen kan door meer te gaan sporten, een dieet te volgen, of een combinatie van beiden. Sommige weegschalen geven enkel het gewicht aan, maar je hebt ook wat uitgebreidere weegschalen. Echter sommige mensen weten dan niet alles wat ze kunnen aflezen. Heb je dan wel een goede weegschaal?

Verschillende type weegschalen

Een analoge weegschaal is vaak minder nauwkeurig dan een digitale weegschaal. De meeste analoge weegschalen hebben nog een draaischijf met een metertje erop. Wanneer je op de weegschaal gaat staan dan zou het wijzertje naar het juiste gewicht moeten wijzen. Dit is echter niet zo betrouwbaar, omdat dit kan afwijken. Ook het aflezen is lastig in dit geval.

Je hebt ook digitale weegschalen, deze laten digitaal je gewicht zien. Dit is ten eerste al veel makkelijker aflezen. Daarnaast wordt dit type weegschaal ook veel gebruikt bij de dokter, diëtist of sportschool. In deze gevallen zijn het vaak wat uitgebreidere digitale weegschalen. Deze weegschalen geven dan vaak ook een vetpercentage aan.

Bij doktoren staan weer ander type weegschalen. Een medische weegschaal geeft nog meer informatie over de patiënt die op dat moment op de weegschaal staat. Door middel van software worden er additionele gegevens ingevuld over de patiënt in de weegschaal. De medische weegschaal kan nu verschillende factoren combineren om tot nieuwe analyses te komen. Dit helpt de dokter ook weer in zijn oordeel.

Jezelf wegen

Wanneer je aan het afvallen bent is het goed om de voortgang hiervan bij te houden. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ga nooit te vaak op de weegschaal staan, dit werkt niet en is ook niet goed voor je motivatie. Zorg dat de weegschaal op een vlakke, gladde ondergrond staat. Zo krijg je het meest betrouwbare resultaat. Controleer regelmatig of de batterijen nog goed werken en vervang de weegschaal om de aantal jaar. Eens per week wegen is het maximale dat je moet doen, maar eens per drie weken of per maand volstaat ook al. Je gewicht kan namelijk schommelen en dat werkt demotiverend. Weeg jezelf op vaste tijden, voor een betrouwbare voortgang. Hou de scores altijd over een langere periode bij, zodat je jezelf niet gek maakt.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.