Zelf een fitness schema maken

Een fitness schema zelf maken is even wat werk maar je hoeft hiervoor echt geen personal trainer te zijn. Het enige wat je nodig hebt is je gezonde verstand en een beetje inzicht in welke spieren er in je lichaam zitten.

Bepaal je trainingsfrequentie

Allereerst is het van belang om te bepalen hoe vaak je per week je denkt te gaan trainen. Wil je een volwaardig fitness schema zelf maken waarbij je alle spiergroepen aanpakt? Dan is drie keer per week eigenlijk het minimum. Na iedere trainingsdag kun je dan een dag rust houden. Legt drie keer per week een te groot beslag op jouw tijd, dan kun je ook twee keer per week trainen. Houdt in dat geval twee rustdagen na iedere trainingsdag aan.

Spiergroepen

Er zijn een aantal spieren die getraind worden: armen (biceps, triceps en schouders), borstspieren, rugspieren, benen en buik. Voor het meeste rendement uit je training, maak je je fitness schema dusdanig dat je in ondersteunende combinaties of in ontlastende combinaties traint. Benen en buik train je individueel of samen.

Lekker fitnessen doe je het best met een goed schema

Een fitness schema zelf maken met ondersteunende spiercombinaties

Als je ervoor kiest om de ondersteunende spieren met elkaar te trainen, dan heeft dat als voordeel dat het trainen van een spiergroep als warming-up kan dienen voor de ondersteunende spiergroep. Het nadeel is dat de training wat zwaarder wordt.
Ondersteunende combinaties zijn: borst/biceps, rug/triceps, borst/voorkant schouders en rug/achterkant schouders.

Een fitness schema zelf maken met ontlastende spiercombinaties

Op het moment dat je een bepaalde spier aanspant, dan trek je het spierweefsel samen. Een ontlastende spier zal tijdens deze beweging juist uitrekken. Het voordeel van het trainen van deze combinaties, is dat je met meer gewicht kunt trainen en/of intenser.
Ontlastende combinaties zijn: borst/rug, biceps/triceps.

Het zelfgemaakte fitnessschema

Kijk vooral welke combinaties voor jou werken en baseer je schema daar op. Bevalt een bepaalde volgorde niet? Verander het dan. Zorg voor een logische opbouw aan oefeningen en begin met een warming-up. En tot slot, train iedere spiergroep één keer per week en zorg dat je de oefeningen op de juiste manier uitvoert.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.