Manieren om je metabolisme te verhogen

Als je gewicht wilt verliezen dan is het niet alleen maar een kwestie van minder calorieën eten. Als je effectief gewicht wilt verliezen dan is het ook zaak dat je je metabolisme (stofwisseling) versneld.

Bij sommige dieetvormen loert namelijk het gevaar dat je metabolisme juist trager wordt. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen omdat je hierdoor ontmoedigd kan raken omdat je weinig progressie ziet. Hierdoor bestaat de kans dat je de handdoek in de ring goed en je streefgewicht niet behaald.

Er zijn verschillende manieren om je metabolisme te ondersteunen. Deze zullen we hier bespreken.

Ga meer bewegen

Hoe actiever je wordt des te sneller je metabolisme zal worden. Daarnaast is bewegen natuurlijk altijd goed om calorieën te verbranden en voor je gezondheid.

We hebben het hier niet eens over sporten maar over meer bewegen. Als je zittend werk hebt bijvoorbeeld regelmatig opstaan om even wat rond te lopen of wat meer gaan tuinieren. Dit maakt op lange termijn al een aanzienlijk verschil.

Een aantal manieren om meer beweging in je leven te brengen:

  • Regelmatig opstaan om even rond te lopen
  • Meer in het huishouden doen
  • Vaker de trap nemen
  • Op suikervrije kauwgom kauwen
  • Gaan werken achter een staanbureau

Het komt er op neer dat hoe meer je beweegt hoe sneller je metabolisme zal zijn.

Krachttraining

Een perfect manier om je metabolisme te versnellen is door middel van krachttraining.

Door te gaan trainen verbrand je natuurlijk de nodige calorieën maar ook na de training houdt dit effect nog tot 24 uur aan. Bij krachttraining heb je een after-burn effect. Je spieren blijven calorieën vragen voor het herstel.

Maar het echte geheim van krachttraining ligt in een toename van spiermassa. Je metabolisme is namelijk direct gekoppeld aan de hoeveelheid spiermassa welke je hebt. Dit is ook de reden waarom de gemiddelde man meer calorieën verbrand dan de gemiddelde vrouw. De gemiddelde man verbrand 2.500 kcal per dag en de gemiddelde vrouw 2.000 kcal.

Als je ouder wordt dan ga je minder calorieën verbranden. Dit komt omdat je spiermassa verliest als je ouder wordt. Door aan krachttraining te gaan doen kan je dit compenseren.

Ook bij crash dieet is er het gevaar dat het metabolisme trager wordt. Bij een crash dieet gaat je lichaam ook eiwitten gebruiken als brandstof waardoor je spiermassa verliest. Door tijdens een dieet voldoende eiwitten te eten en aan krachttraining te doen voorkom je dit.

Sportschool
Om gewicht te verliezen is sporten een belangrijk onderdeel.

HIIT

HIIT staat voor high-intensity interval training, een trainingsvorm welke razend populair geworden is bij mensen welke willen afvallen. Hierbij moet wel gezegd worden dat je voor deze trainingsvorm een zekere basis conditie moet hebben want het is intensief en zwaar.

Een HIIT training duurt niet lang. Meestal maar een minuut of 20. De training wordt gekenmerkt door korte en intensieve krachtexplosies. Zoals korte sprintjes trekken of snel achter elkaar opdrukken of kniebuigingen doen.

HIIT training blijkt het metabolisme behoorlijk te versnellen en is ideaal voor mensen welke weinig tijd hebben om te trainen.

Eiwitten eten

Eiwitten zijn maar moeilijk te verteren voor je lichaam. Het verteren van eiwitten kost je lichaam veel meer energie dan het verteren van koolhydraten. Door je koolhydraatrijke voeding deels te vervangen voor eiwitrijke voeding voor je het metabolisme op.

Omdat eiwitten traag verteren hebben ze ook als voordeel dat je langer na de maaltijd een voldaan gevoel zult hebben. Hierdoor heb je tussen de maaltijden door minder behoefte aan tussendoortjes.

Zeker als je aan krachttraining doet is het eten van extra eiwitten aan te bevelen. Voor het herstel van je spieren zijn eiwitten van essentieel belang. Als je onvoldoende eiwitten eet terwijl je aan krachttraining doet dan bestaat er het risico dat je juist spiermassa verliest in plaats van dat je deze wint.

Drink water

Het drinken van koud water verhoogd het metabolisme. Dit komt omdat je lichaam het koude water moet opwarmen waarvoor het calorieën verbrand. Zo zie je maar, dat het opvoeren van je metabolisme niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Als je aan het lijnen bent dan kan je voor de maaltijd ook een groot glas water drinken. Dit zal ervoor zorgen dat je tijdens het eten eerder vol zit zodat je minder calorieën eet.

Drink cafeïne

Alleen maar water drinken is ook maar zo saai. Gelukkig is cafeïne ook goed voor je metabolisme. Je kan daarom cafeïne houdende dranken zoals koffie en groene thee drinken om je metabolisme te versnellen. Pas wel op met cafeïne houdende energiedrankjes, deze zitten vol suiker waardoor de winst van een sneller metabolisme te niet wordt gedaan.

Verhonger je zelf niet

Het volgen van een streng dieet kan er voor zorgen dat je metabolisme trager wordt. Je lichaam schakelt na verloop van tijd over na een soort spaarstand waarin het heel efficiënt de calorieën gaat gebruiken welke het nog binnen krijgt.

Dit effect treed op bij diëten waarbij je dagelijks minder dan 1000 kcal gaat eten. En het vervellende is dat je lichaam ook na het dieet nog een tijdje in deze spaarstand zal blijven. Hierdoor zal je snel weer aankomen als je stopt met het dieet. Je calorieënbehoefte is dan een stuk lager geworden omdat je lichaam zo efficiënt met de energie om gaat.

Zorg voor voldoende rust

Als je niet voldoende slaap krijgt dan gaat je metabolisme achteruit. Een goede nachtrust dient 7 tot 8 uur per nacht te zijn. Ga het ook niet overdrijven want te veel slapen is ook weer niet goed voor je metabolisme. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt dan gaat je metabolisme juist weer achteruit.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.